Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

8.2.2005
Iltalehti: Olen hullu

"Olen hullu. Yksi kahjoimmista. Oudompaa jalkapalloilijaa ei ole universumista löytynyt kuin 27 kappaletta. Koko jalkapallonhistorian aikana. Näin listaa minut suosittu englantilainen jalkapallojulkaisu.
Englannin Valioliiga on maailman kovimpia urheilubrändejä. Brittien intohimoinen pelityyli ja jalkapallokulttuuri yhdistettynä kansainvälisiin mausteisiin, mahtipontisiin puitteisiin, taidokkaaseen markkinointiin ja vedonlyöntikuponkeihin ovat synnyttäneet kysynnän kaikkeen mikä siihen liittyy. Alun perin mielenkiinto oli puhtaasti urheilullinen. Nykyään henkilöt ovat vieneet otsikot. Beckhamien ja Henryjen kaltaisia maailmanlaajuisia kulttihahmoja syntyy kaiken aikaa. Pelejä, seuroja ja jalkapalloa myydään persoonien kautta. Persoonallistamiseen kuuluu, että jokaisesta pelaajasta väkisin haetaan yksityiskohtia, jotka eivät sovi muottiin.
Minulle siis tarjottiin pilke silmäkulmassa hullun osaa eräässä julkaisussa. Muiden lehtien mukaan olen mm. hakenut vaimoa Internetistä tai minut on yhdistetty laulaja Anastasiaan. Itse tosin muistan nähneeni hänet vain musiikkivideolla. Jos tabloid –lehtien jutuista olisi edes puolet totta, olisi jokainen Valioliigapelaaja elänyt värikkään ja villin elämän. Jutut anastasioista ovat hinta, jonka pelaaja joutuu maksamaan valioliigalaisuudestaan.
Maidonhakumatkasta perheenjäseniin mikään ei ole enää pelaajien yksityisomaisuutta. Suurennuslasin alla on urheilullisten saavutusten lisäksi koko elämäntyyli. Kamera käy. Valioliigapelaajat elävät kuin jatkuvassa Big Brother –talossa. Ihmisten täytyy saada aina uusi näkökulma. Niitä tarjotaan jokaisesta mediasta ja lopulta katsojat alkavat jo tuttavallisesti puhua Davidista kuin ystävästään.
Valioliigan vahvasti myyvän brändin takana on valtaisa julkisuus, mutta sen varjopuolena tulleista ikävistä otsikoista on tullut myös ongelma. Sirkus tuo aina mukanaan pellet, usein keinotekoisesti pönkitetyn egon sumentamat pelaajat varomattomine lausuntoineen. Ongelmapelaajia onkin jo alettu karttaa, siksi suomalainen Jukolan Jussi on tervetullut ja toivottu persoona Brittiseuroissa. Keskellä kaikkea älämölöä pelaa Valioliigaa kuuliaisesti suomalaisten legioona herättämättä huomiota muuten kuin peliotteillaan. Seurat ja valmentajat arvostavat suomalaisuuden kylkiäisenä tulevaa rauhallista ja luotettavan kovaa työntekijää.
Miten sitten tällainen keskinkertainen Valioliigapelaaja pienestä jalkapallokulttuurista on yltänyt kaikkien aikojen hulluimpien listalla sijalle 28? Vastaus on vielä hullumpi: koska tykkään lukea ja kirjoittaa. Sehän on umpikahjoa nykymaailmassa! Ainakin perinteisissä brittifutisstandardeissa. Miksi joku, joka voisi vain istuamöllöttää tai pelata Playstationia, haluaa kirjoittaa härmäläisaksentilla lehteen tai opiskella kansantaloutta? Vastaus näihin sairaisiin perversioihin on suomalaisuudessa, halussa kulkea nöyrästi sivistyneen työmiehen matkaa. Oltiinpa sitten Korsossa tai Lontoossa, onneksi mikään brändi ei saa tätä kitkettyä suomalaisesta. Selitä tämä nyt sitten englantilaisille. Mieluummin olen hullu."
-Aki Riihilahti, Iltalehti


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden