Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

6/2004
Fitness lehti: Silmälasipäiset ystävät

Tämä kirjoitus on aiemmin ilmestynyt Fitness -lehdessä"

Frendit on taakse jäänyttä elämää. Ystävysten tarinalle on nyt pantu piste. Kymmenen vuotta maailman suosituinta tv-komediasarjaa jää historiaan, ystävykset eroavat viimeisessä jaksossa omille teilleen. Aikansa kutakin, onhan ystävyydelläkin usein viimeinen myyntipäivä. Se ei välttämättä pilaannu, se vain vanhenee. Vai kokoontuuko kukaan enää nykymaailmassa kymmenen vuotta ilta toisensa jälkeen pohtimaan päivän tuotoksia samojen ystävien kanssa aina vaan samaan kimppakämppään tai kahvilaan? Niin hienolta kuin se kuulostaisikin nykymaailmassa ei oikeasti ole Joeyja, Monicoita, Chandlereita, Rosseja, Phoebeja ja Racheleita.

Frendit –televisio-ohjelman kukoistuskausi on jo aikansa elänyt, eikä se enää pitkään aikaan ole ollut kuin hard-core fanien pakko-omaisuutta. Samoin kävi Seinfeldille jo vuosia sitten. Ne jäävät legendoina televisiohistoriaan komedioina ystävyydestä, jonka lopputulos on aina sama, mikään ei muutu, päädytään aina lähtöpisteeseen. Tosielämän ystävyys on erilaista. Ihmiset ajautuvat erilleen yleensä jo monta episodia aiemmin. Elämän tielle sattuvat uudet työt, harrastukset, kaikki elämän ja suhteiden muutokset harvoin antavat tilaa kaikkien vanhojen ystävyyksien päivittäiseen vaalimiseen.

Eletyn elämämme eri vaiheista meitä muistuttavat usein vain kunkin aikakauden ystävät. Vanhat ystävät ovat kuin todisteita siitä minkälainen itse oli joskus aiemmin. Useimpiin ystäviin, parhaisiinkaan, ei enää olla yhteydessä kuin harvemmin, joskus vain kerran pari kuussa. He eivät kuulu päivittäisiin juoru-, email- ja harrastuspiiriin. Se ei tarkoita, että vanhat ystävät olisivat yhtäkkiä huonompia ystäviä. Uudet ystävät ovat usein vain niin paljon helpompia. Hyvillekin vanhoille ystäville joutuu selittämään yksinkertaisimpienkin omien nykypäivien asioiden merkityssuhteet. Se vaatii usein liikaa. Haluathan mieluummin puhua mitä tapahtui eilen tai viikko sitten kuin mitä tapahtui viisi vuotta sitten.

Silti moni itsepäisesti tapaa vielä kouluaikojen ystäviä, vanhoja joukkuetovereita ja inttikavereita, usein ihan vaan tavasta. Todennäköisesti huomaten, että kerta toisensa jälkeen on aina vaan vähemmän yhteistä heidän kanssaan. Yleensä kaikki nivoutuvat vanhojen aikojen muisteluun. Se on usein ainoa, mistä syntyy keskustelua. Inttileirin kommelluksille ja katukorisjoukkueen silmälasipäiselle Pasille jaksetaan nauraa joka vuosi. Kaikki haluavat jossain määrin vielä muistuttaa itseään eletyn elämän hyvistä hetkistä. Siitä kuka olet joskus ollut. Vanhat ystävät antavat tämän autuuden. Hetkeksi. Oi niitä aikoja. Sitten pitää palata taas arkeen. Nähdään taas pian. Usein pian tarkoittaa aina vaan pitempää aikaväliä. Usein ainoastaan huono omatunto panee yrittämään, että ampumaleirit ja pasit näkisivät taas.

Ihmiset muuttuvat, ihmisten elämät muuttuvat. Vanhojen ystävien kanssa harvoin ehtii viettää tarpeeksi aikaa, jotta he tietäisivät mikä sinusta on tullut, kuka nykyään olet. Frendeissä ja Seinfeldissä nämä polut eivät koskaan menneet erilleen. Tosielämässä näin käy. Silti ihminen kokee huonoa omaatuntoa kun on menettänyt kontaktin vanhaan ystävään. Vanhat ystävät ovat tärkeä kappale oman historian kirjassa. Mutta muutos on väistämätön. Ja kun vanhat ystävät kertovat sinun muuttuneen, se tuntuu usein pahalta, jopa syytökseltä. Mutta miksi muutos olisi pahasta? Uudet ystävät antavat sinun kasvaa uudelle tasolle, mahdollisuuden olla erilainen ihminen, erilainen ystävä. Eihän kukaan halua koko elämäänsä olla vain katukorisjoukkueen silmälasipäinen Pasi. Uusille ystäville voi olla jotain muuta. Ideaalitilanteessa näin kävisi vanhojen ystävien kanssa. Niin kuin Frendeissä ja Seinfeldissa. Mutta tosielämän käsikirjoituksessa ihmisellä pysyy yleensä vain yksi Joey tai Rachel episodista toiseen. Lopun ohjauksen ja näyttelijävalinnat sanelee ihmisen kehityskulku.

Luettuasi tämän jutun lähdet ehkä kaverisi kanssa kuntosalille. Hän on sinun Joeysi tai katukorisjoukkueen silmälasipäinen pasi.

"

-Aki: Fitness -lehti 6/2004


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden