Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

2004
Sanoma Magazines: Aku Ankka Maalikuningas

Tämä kirjoitus on esiintynyt Sanoma Magazinesin Aku Ankka Maalikuningas -sarjakuvakirjan alkupuheena.

"
Oletko koskaan pelannut jalkapalloa? Oletko koskaan lukenut Aku Ankan taskukirjaa? Helppoja kysymyksiä, tottakai olet. Minä ainakin olen. Ja kaikki muut tuntemani ihmiset, maajoukkuepelaajista lähtien. Miksi? Koska sekä jalkapallo että Aku Ankka saavat meidät hyvälle tuulelle. Molemmissa on jotain yleismaailmallista hyvää. Riippumatta kansalaisuudesta, ihon väristä, iästä tai mielentilasta kyseessä on kaikille sama peli, tai sama sarjakuva. Tälläkin hetkellä molemmista nautitaan maailman kaikissa kolkissa. Jalkapallo ja Aku Ankka yhdistävät siis maailmaa, mutta toisaalta myös maailmoja: niin Suomi kuin Ankkalinnakin osaavat potkia palloa. Mutta kumpi niistä on parempi?

Aku Ankka tuijottaa tuimasti Mika El Vorsselia silmiin. On tullut aika katsoa kumpi osaa panna pallon maaliin. Ankkalinna on valmis kohtaamaan Suomen maajoukkueen jalkapallon EM-kisojen lopputurnauksessa Partukaalissa. Tämä on samalla molemmille joukkueille ensiesiintyminen jalkapallon arvokisoissa. Moni epäilee Roope Ankan sponsoroineen rahoillaan joukkueille paikat kisoissa, mutta totuus kuitenkin on, että kisoista haluttiin iloisemmat, joten Suomi ja Ankkalinna kutsuttiin villeillä korteilla mukaan.

Molemmat joukkueet ovat valmistautuneet millimetrintarkasti tähän suurtapahtumaan. Mitään ei sovi jalkapallossa jättää pelkästään Hannu Hanhimaisen onnen varaan. Kovan harjoittelun lisäksi valmistautumisessa on käytetty hyväksi Aku Ankan jalkapallotaskukirjaa, josta voi oppia mm. miten jalkapallossa tarvitaan Mikkimäisen ovelia kikkoja ja taktiikoita, joukkuepelaamista ja itseluottamusta sekä Roope Ankan tapaisia sponsoreita. Tyylejä ja taitoja on monia. Voittajaksi tuntuvat selviytyvän rehellisen peli-ilon omaavat. Sitä molemmilta joukkueilta löytyy. Tarkasteltaessa joukkueita pelaaja pelaajalta on vaikea sanoa kumpaan suuntaan vaaka tulee kallistumaan.

Karhukopla muodostaa itseoikeutetusti Ankkalinnan kivikovan puolustuslinjan, jonka tarkoitus on ryövätä pallo vastustajalta. Tässä Karhukoplan pitkäkyntiset varpaat ovat osoittautuneet korvaamattomiksi. Suomen vastaavaa linjaa johtaa Rami Hiipiä, joka on pelannut Suomea maailman jalkapallokartalle jo pitkään. Huippupelaajilla ei ole aina helppoa, Hiipiän kaappaustakin joukkueeseen on jo moni yrittänyt niin kuin Kaikki pelissä –tarinasta voitte lukea.

Ankkalinna luottaa vikkelään ja ovelaan Mikki Hiireen hyökkäyksessä. Mikki Hiiren taidonnäytteitä voitte ihailla Mikki maskottina ja Futisfanit –tarinoista. Luovuutta peliin tuo Pelle Peloton, keskikentän aivot, joka pelikentälläkin keksii aina ratkaisun ongelmaan kuin ongelmaan.

Suomen hyökkäyksen kuumin nimi on nuori Mika El Vorsseli, joka on harjoitellut kuuluisan harhautus- veto –yhdistelmänsä niin täydelliseksi, että monen joukkueen maaliverkot on jo sen avulla pantu tötterölle. Keskikentällä Jiri Liimasen taidot ja oivallukset auttavat Vorsselia maalinteossa. Jaahas Polkka on vastine Ankkalinnan Mikki Hiirelle, molemmat ovat salamannopeita.

Mukaan mahtuu monta muunlaistakin yrittäjää. Jalkapalloa voi pelata niin monella tavalla. Kovasti harjoitellut ja paljon vastoinkäymisiäkin kokenut Aku Ankka on ankkamaisella jääräpäisyydellään noussut joukkueeseen tehtyään ratkaisevan maalin Futovian joukkueessa Kaikki pelissä -tarinassa. Tiettyä akumaisuutta on Suomen joukkueen Aki Hiirilahdessa. Kummaltakaan ei puutu yritystä, mutta välillä hyökkäyssuunta saattaa mennä vähän sekaisin. Vaikka Aku toteaakin jalkapallon aiheuttavan hikoilua ja hengästymistä, on sekä Akulle että Akille suuri unelma pelata jalkapallon arvokisoissa.

Jalkapallo ilman kannattajia olisi kuin sarjakuva ilman värejä - siitä voisi jäädä vähän harmaa maku. Täydestä katsomosta värikkään tunnelman luovat huudoillaan ympäri maailmaan tulleet jalkapallon ystävät. Näin isoon tapahtumaan on tärkeä varata liput ajoissa ja pitää niistä hyvää huolta. Fanimatkalla olevat Iines ja Akun veljenpojat ainakin oppivat Jalkapallokuumetta –tarinasta, että parasta on pitää Aku kaukana lipuista, että pääsee varmasti vuosisadan ottelua seuraamaan.

Kaikki kohdistavat katseensa Mika El Vorsseliin, joka on valmis potkaisemaan avauspotkun. Vielä viime hetkellä Vorsseli kertaa mielessään, miten Aku tekikään sen hienon maalin Akun Ankan jalkapallospesiaali -taskukirjassa. Molemmat tuntevat jo olevansa voittajia ollessaan mukana näin huikeassa tapahtumassa. Niin olet sinäkin, sillä sinulla on käsissäsi upea Aku Ankan taskukirja. Tuomari viheltää pilliin.

Joskus sarjakuvat ovat totuutta ihmeellisempiä. Joskus ne ovat kuvia totuudesta. Aku Ankan taskukirja kuvaa kauniisti jalkapallon eri puolia. Peliä, jota voi pelata niin monella tavalla, oli sitten nappikset jaloissa tai räpylöissä. Pääasia on, että siitä nauttii, niin kentällä kuin sen laidalla.

Tästä Aku Ankan taskukirjasta nautit varmasti.

Peli voi alkaa.
"

- Aki: Aku Ankka Maalikuningas (SanomaMagazines)


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden