Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

8.9.2007
ILTALEHTI: Lopullinen alku

23.50 Happy End. Voit nukahtaa onnellisena. Jos yleensä pystyt nukkumaan tänä yönä. Tunnet suurta ylpeyttä itsestäsi ja suomalaisuudesta. Kerrankin. Et pysty ottamaan silmääsi pois teksti tv:n taulukosta. Puhelimet soivat taukoamatta duurissa. Olet hysteerinen kuin pikkupoika sokerihumalassa. Huudat sanoja, jotka tulkitaan korvissa älämölöksi. Hikoilet ja täriset vieläkin noin sentin päässä televisioruudusta.

23.10 Tuomarin vapauttava kolmitahtinen puhallus hämärtyvässä Belgradin illassa on kuin vuosituhannen kaunein luontoääni. Hetki ikuistuu sinivalkoisiin sydämiin; Pohjolan leijonat nostavat urheat kätensä. Edes huonolle parfyymille haisevan jugokatsomon yritykset tuohduksissaan päästä edes verbaalisesti purkamaan vihaansa juoksuradan täyttäneiden mellakkapoliisien yli ei enää häiritse. Belgradin mutaiselta kentältä kuuluu hillittyä riemua.

22.49 Tainion terrierimäisiin taklauksiin sekoittuu myös vähän bulldogia, risteytys puree. Silti Eremenko putoaa viidenneksi keskikenttäpelaajaksi serbipainostuksessa. Keskustan joka metri tukitaan, keskityksissä suomalaiset ovat suvereeneja ilmatilassa. Silti pallo pomppaa oikukkaasti jostain kitukasvuisesta Balkanin ratamosta Stankovicille. Jääskeläinen torjuu refleikseillä. Suomi tarvitsee vieraissa muutaman haamupelastuksen. Muuri pitää, ja Johansson juoksee viakkaasti vastahyökkäyksiin voittaen joukkueelle tärkeitä hengähdyksiä ja sekuntteja. Tihinen uhrautuu pallon eteen vaikka pää edellä. Jääskeläisen maali on kuin Fort Knox. Rautavuoren taklaukset ovat sitä itseään, mikä saa kotijoukkueen kädet heilumaan maailmanvihaa jalkapallon unohtuessa. Kolkka sen sijaan puhuu jaloillaan ja ohittaa serbipakin. Partaiselta jugolta pettää proppu ja hän näkee punaista. Kurittomat balkanilaiset vartioivat viime hetket lähinnä enää tuomaria.

22.36 Tempo ei ole enää yksipuolista heviä, toinen jakso alkaa rauhallisemman tasasointuisesti. Tulinen kotikatsomo ei kuitenkaan ole tullut piirileikkilauluja katsomaan ja kärsimättömästi vaatii omiaan yltiöpäiseen hyökkäykseen. Vierasjoukkue kuuntelee näitä sotahuutoja kurinalaisesti pallon alapuolella millilleen sovitussa puolustusryhmityksessä. Heikkinen katkaisee ylimielisen poikittaissyötön. Eremenko irtaantuu heti röyhkeään yksilösuoritukseen - kulmapotkun arvoisesti. Tornit ylös. Pelikielloista täysin uudistunut kotijoukkueen puolustus ei pääse yksimielisyyteen vartiointitehtävistä. Kolkka sen sijaan tietää vanhasta muistista tarkalleen mihin pallon lähettää, jotta Voikkaan legenda voi taas kerran nousta korkeimmalle. Kaikki pysähtyy hetkeksi. Kunnes Hyypiä tuulettaa. Koko isänmaamme tärisee muodostuvasta kasasta.

22.06 Aseistetut sotilaat vain katsovat tönimistä ylipitkässä pelaajatunnellissa. Ensimmäinen helpotuksen huokaus viistää ilman pelaajien palatessa pukukoppiin tauolle. Huoltaja kyntölän tärpätiksi ristimä urheilujuoma maistuu. Hetken on rauhallinen hiljaisuus. Jääskeläinen haluaa etualueen miehen tippuvan korkeissa palloissa tolpalle. Hodgson ottaa ohjat käteen ja käskyttää hyökkääjiä ohjaamaan sijoittumisellaan Serbiaa hyökkäämään vasempaa laitaa. Ja seuraava kulma annetaan ulospäin. Samalla taustajoukot alkavat täystyöllistyä. Tainion pohkeeseen hierotaan lisää linimenttiä. Pasanen ottaa kylmää kolhuunsa. Tihinen vaihtaa sukkateipin. Henki ja panokset ovat kuitenkin niin korkeat, että väsymys ja kolhut eivät tunnu. Hodgson muistuttaa vielä puolustajia vastustajan vetojen blokkaamisen tärkeydestä ja varoittaa filmauksista rangaistusalueella. Summerin soidessa Hyypiä kokoaa joukkueen rinkiin ja korostaa kurinalaisuuden merkitystä. Pelaajat huutavat yhdessä, että tämä on meidän päivä. Matkalla kentälle Keurulainen piiskaa vielä ovella kaikkiin lisäenergiaa.

21.48 Eivät karhutkaan riehu koko ajan, ne syövät välillä vattuja. Pelin tempo laskee, kun Serbit hengähtävät kierrättämällä palloa. Heikkinenkin pääsee katkomaan ylempänä, kun puolustuslinja ehtii nousemaan. Pasasen diagonaalisyötöistä Johansson irtaantuu ensimmäisiä kertoja vastustajan nousevien laitapakkien taakse. Eremenko seuraa ja saa muutaman vapaapotkun keskialueelta pidettyään palloa taitavasti. Suomi on pelannut taktisesti kypsästi ja alkaa olla vaarallinen näissä erikoistilanteissa.

21.15-21.45 Tähän saakka käsikirjoitus on helppoa, viimeiset askeleet maaliin voi kuvitella. Jäljelle jää vain se vaikein hetki, joka todennäköisesti myös ratkaisee kaiken. Uskon Serbia -pelin ensimmäisten, viheliään pitkien ja vaarallisten 30 minuutin olevan toistaiseksi näiden karsintojen tärkeimmät, ainakin ne ratkaisevat tämän pelin käsikirjoituksen. Taktiikan, suoritusten ja henkisen kantin - ehkä jopa onnen - on osuttava pelin alussa kohdalleen, muuten voi Belgradin ilta olla liian kuuma härmäläisille, kuten kotiottelussa oli pelin jahtaaminen. Johtaessaan Serbit ovat jugoja parhaimmillaan. Kaikissa muissa tapauksissa Balkanin ruutitynnyri on pelin räjähdysaltis kaikille.

Nyt. Luet Iltalehteä. Jännität illan peliä. Mietit sanontaa, että vain maaliin jonka näkee, voi osua. Siksi on parasta aloittaa mielikuvalla onnistuneesta siniristilippuisesta juhlaillasta. Uskot, että osaksi sen unelman voimilla selvitään pelin alun myllytyksestä. Se on uskon asia, että näkee. Loput käsikirjoituksesta kyllä täyttyvät kentällä. Olipa kerran...

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden