Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

15.11.2008
Oletko voittaja?

Oletko voittaja? Vai vain ärsyynnytkö kysymyksestä?

Tiger Woods, Lance Armstrong, Marja-Liisa Kirvesniemi... voittajia on helppo nimetä, koska he ovat onnistuneet luomaan lajissaan ylivertaisuuden myytin. Mutta ovatko myös selkäuintisuunnituksen piirikunnalisten ennätykset, Afrikan tähden löytäminen, pörssimiljonääriys tai onnistuminen ihmissuhteessa voittamista?

Ehdottomasti.

Kaikilla elämän pelikentillä kaikessa missä voi kilpailla, voi myös voittaa. Miehiinhän on jo evoluutionkin mukaan sisäänrakennettu alkukantainen kilpailuvietti, vain vahvimmat selviytyvät. Kilpaileminen ei ole vain ajanvietettä; urheilu ei pelkästään kehon ylläpitoa; tai voittaminen yhdentekevää. Ne ovat kaikki penismittoja, oman itsetunnon turvajalkoja. Urheilijoista kilpailuhalu paistaa kuuhun, mutta myös muut pukukopit taistelevat joko miesmäisesti tai hiljaisesti toisiaan vastaan kaikessa urheilusta töihin ja puolisoista autoihin.

Oli voitto mikä tahansa, tuo se miehelle mielihyvää. Kuka on sitten maskuliinisin silmin kaikkein kurkoin? Ei ainakaan Bill Gates. Onko sitten fyysisesti ja henkisesti haastavan urheilulajin paras kilpailija, kuten Michael Jordan koripallossa, suunniteltu evoluution päätepisteeksi? Ei myöskään. Aina tulee uusia metodeja ja apuvälineitä tehdä uusia jordaneita ja heistä entistä parempia. Voi myös olla, että Jordan olikin niin ylivertainen, että hänen olisi pitänyt voittaa jopa enemmän. Kenties Hanno Möttölä onkin lähtökohtiinsa nähden isompi voittajatyyppi.

Eli suhteellisesti, peruskorsolainen Jaskakin voi olla voittaja. Jos hän menee töiden jälkeen kuntosalille nostamaan rautaa enemmän kuin naapurin setä, ei se kuitenkaan vielä kerro hänen kilpailuhenkisyydestään tai kuinka pitkälle evoluutiossa hän on edennyt. Vai minkä voittamista on heilua omakeksimiä kevätjuhlaliikkeitä muutaman kilon enemmän kuin edellisenä päivänä tai kaveri viereisellä penkillä? Se ei kuuluu edes kategoriaan ”perinteisen talviurheilumaan voitto Jamaikan kelkkailujoukkueesta”. Eri asioiden, tasojen ja tulosten vertailu ei ole vielä kilpailua. Voittamista onkin vaikea laskea, ainakaan enää ei ole kyse vahvimpien selviytymisestä, vaan fyysisestä ja älyllisestä kilpamachoilusta. Evoluutiolla voikin melkein jo heittää vesilintua.

Käytännössä voittaminen voi alkaa vasta, kun määriteltyyn kilpailuun on sitouduttu tai oma tavoite on asetettu. Lähtökohtien ja tavoitteen välinen matka on vasta todellista kilpailua. Silloin kysytään, mistä mies on tehty. Se on usein myös kehittävää. Jokainen voi muuttaa elämänsä alkamalla systemaattisesti asettaa tavoitteita ja laskea edistymistään. Kaikki mitä lasket, alkaa kasvaa. Haluatpa sitten firman tennisturnauksen voittoa, painon pudotusta kahdella kilolla, tulojen nostamista puolella tai onnellista ihmissuhdetta, on sinulla asettamalla tavoite vihdoin mahdollisuus saavuttaa voittosi. Voittajatyypiksi ei siis vain synnytä, vaan sellaiseksi voi myös kasvaa. Määrätietoisuus on yleisin ominaisuus saavuttajilla. He tietävät mitä haluavat ja ovat valmiita tekemään tarvittavan työn sen eteen.

Pitääkö elämästä sitten tehdä pelkkää kilpailua? En suosittele, sillä voittamalla ja olemalla muita parempi voi vain saada hetkellistä hyväksyntää. Sillä kun pelikentät ovat tyhjentyneet, elämä on ja etenee. Jos haastat työtoverisi aina kaikkiin ”kuka syö nopeiten” –kisoihin, teet tuloksista riippumatta itsestäni enemmin yksinäisen kuin voittajan. En hyväksy, etteikö aina voisi voittaa, mutta myös myönnän, ettei voittaminen ole aina tärkeintä. Muistamme toki miehisessä egossamme aina makeimmat triumphimme, mutta kilpailtaessakin on tärkeää olla antamatta voittamisen määritellä omaa ja muiden itseisarvoa. Tavoitteiden määritteleminen ja kilpaileminen kehittää elämää, voittamiseen fakkiintuminen rajoittaa sitä.

Voit tänään ottaa ison voittajan askeleen olemalla määrätietoinen. Jos kuitenkin vain utuisesti mietit alkavasi laihduttaa päivällisen jälkeen, olet juuri antanut itsellesi henkisen suklaapatukan. Jos et aseta selkeitä tavoitteita joihin sitoudut, tulet vain saamaan sitä mitä olet aiemminkin saanut. Voittajat ymmärtävätkin, että kilpaileminen itseä tai muita vastaan on aluksi aina henkistä.

Se on oma valintasi.

Aki


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden