Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

15.11.2010
Kysyjälle vastataan

Talouspainotteisen lehden haastattelu....


HJK voitti mestaruuden. Miltä nyt tuntuu?

A: 9,5/10, pohjoistuuli verottaa muutaman desimaalin. Olen kaivannut pelaamista ja paluu kentille erittäin vaikeiden loukkaantumisten ja aikojen jälkeen oli yksi isoimmista saavutuksistani. Mestaruus omassa kotiseurassani oli täydellinen kruunu sen päälle.


Etkö koskaan tunnustanut väitettä ”hyökkäys on paras puolustus”, kun päädyit keskikenttämieheksi?

A:Olen luonteeltani kokonaisuuden rakentaja enemmin kuin riskinottaja. Ajattelen kentällä vain voittamista ja omaa panostani sen saavuttamiseen, mikä faktisesti on todennäköisintä virheettömällä joukkuepuolustamisella.


Ennen tämänvuotista HJK-pestiä pääsit loukkaantumisiltasi pelaamaan 24 ottelua kolmessa vuodessa. Koitko koskaan olevasi laulaja ilman ääntä? Tekikö mieli purra nappulat irti kengistä? Ovatko pelisortsit Sinulle samanlainen pakkomielle kuin nahkahousut Dannylle?

A:Laulaja sentään olisi pystynyt soittamaan rumpuja tai soittamaan jotain instrumenttia, mä olin aivan pystyyn kuollut puu. Vedin niin pitkiä kuntoutuspäiviä ja kokeilin monimutkaisia menetelmiä, että siinä sokeassa ja desperate uskossa lopulta huomaa jonkun korealaisen gurun rummuttavan sun tärykalvoja tuloksetta viikkoja. Minulle kaikkein tärkeimmäksi tuli lopettaa hieno urani kentällä, jos sairastupa olisi viheltänyt pelini päättyneeksi olisi kyllä korvennut. Ja ei kai sitä malta olla huomauttamatta, etten noista 24 liigapelistä hävinnyt yhtään.


Monelle pelaajalle jalkapallo on elämä. Sinäkin olet nuori mies, mutta jalkapalloilijana Sinulla on takanasi enemmän eilisiä kuin edessä huomisia. Jäljellä on ehkä 1-2 pelivuotta. Miten niihin pystyy panostamaan täysillä samalla kun pitää valmistautua siirtymään uran jälkeiseen elämään?

A:Jalkapallo on mun intohimo, joten mun ei ole koskaan tarvinnut selitellä että joskus tarvitsisi panostaa siihen, sillä olen tehnyt sen aina täysillä. Ja kyllä jalkapalloilijalla aikaa on, ja olen nälkäinen oppimaan ja kokemaan eri elämän alueilta, joten minulla on isot suunnitelma ja nälkä tehdä ura muillakin elämän pelikentillä.


Olet Suomi-brändin valtuuskunnassa miettimässä maakuvamme kirkastamista. Olet asunut viimeiset 10 vuotta ulkomailla ja ollut monesti omassa työyhteisössäsi ainoa suomalainen. Miten hämärää Suomi-kuva lähdette mielestäsi kirkastamaan?

A:Ei maakuvaa olla kirkastamassa tai kiillottamassa, vaan miettimässä miten edistää suomalaisten hyvinvointia ja ennen kaikkea mitkä Suomen ja suomalaisten toimijoiden onnistumisen edellytykset ovat tulevaisuudessa. Globaalisti Suomea ei tunneta juuri lainkaan, mutta mielikuvat ja siltä osin mitä tunnetaan, ovat lähes poikkeuksetta hyvinkin positiivisia. Tietyillä osa-alueilla ja tietyissä piireissä Suomella on jopa myyttisen hyvä maine. Mutta kokonaisuutena lähdetään aika neitseelliseltä pöydältä liikkeelle.


Poliiseja tarvitaan aina kaksi, kun toinen osaa lukea, toinen kirjoittaa. Sinä osaat jalkapalloilijaksi poikkeuksellisen hyvin molempia. Mihin niitä 9 muuta kundia siellä kentällä tarvitaan?

A:Ne osaavat sitten pelata sitä jalkapalloa.


Pelasit vuosia muun muassa Chrystal Palacessa yhdessä maailman perinteikkäimmistä seuroista. Siirryit Suomeen pelaamaan keinonurmella keinovalossa. Onko kyse edes samasta lajista?

A:Jalkapallossa ei minulle ole kyse ympäröivistä raameista vaan itse pelistä. Olen tällä hetkellä juuri siinä seurassa, joka on minulle oikea ja tärkeä.


Sinut on joskus rankattu Englannissa 28. Hulluimmaksi pelaajaksi. Mitä Sinun olisi pitänyt tehdä lisää yltääksesi TOP10:een?

A:Edelläni oli kai lähinnä uskontokultteja perustaneita futaajia tai esim joitain jotka pukeutuivat naisiksi tai juottivat apinoita humalaan ennen peliä. En usko, että mikään Akismin –muoto olisi pärjännyt näille, mutta jätin sentään Paul Gascoigne taakseni joten pidän tätä isona kunnianosoituksena.

Aftonbladetin toimittaja kirjoitti Sinusta erään ottelun jälkeen: ”Kukaan ei näytä yhtä viattomalta. Kukaan ei ole yhtä syyllinen”. Voiko sitä enää kauniimmin sanoa?

A:Niin... jos Aftonbladetin toimittaja olisi itse asiassa katsonut koko kyseisen pelin tai edes osan uraani, hän ymmärtäisi olevansa täysin väärässä. Olen pelannut yli 400 ottelua ammattilaisena ja siihen vielä junnupelit päälle, enkä ole koskaan missään ollut lähelläkään saada punaista korttia. On liian helppo kriminalisoida yksi epäselvä tilanne, mutta totuushan on päivänselvä että olen erittäin reilu mutta kovaa taisteleva pelaaja. Pelaajien kanssa minulla ei ole koskaan ollut yhtään mitään ongelmaa, mutta mediahan tietysti tietää paremmin.


Olet ainakin aloittanut aikanasi taloustieteen opinnot (oletko päättänyt?). Olet sanonut, että jalkapalloilijana ”urheilijamaisen käyttäytymisen ja voittamisen halun välinen ristiriita on jokapäiväinen ongelma”. Eikö sama päde työelämään? Eikö adrenaliini houkuta ekonomia siirtämään pilkkua?

A:Hahaa.. kyllä mä pelaan kaikilla elämän pelikentillä puhtaasti, ehkä jopa liiankin sillä minulle kaikki epärehellinen tai epäoikeudenmukainen on täysin mahdotonta. Minulla on kauppatieteen maisterin tutkintoa vielä vähän jäljellä, mutta kyllä se pilkku vedetään maaliin.


Olet jo vuosia keskittynyt uran jälkeiseen elämään, sijoittamalla palkkarahojasi ammattilaisten avustuksella. Eikö uran jälkeisistä asioista huolehtiminen vie fokuksen hetkestä. Pelaajan elämä on tässä ja nyt: nopeat autot ja kauniit naiset. Tulevaisuus tulee valmistautumattakin.


A:Kaikki tuo mahtuu kyllä samaan portfolioon hahaa, täytyy vain muistaa manageroida elämää ja sijoituksia, sekä niiden tavoitteita ja merkitystä itselle. Hetkessä on huomattavasti mukavampi elää kun on miettinyt miten haluaa elää ja olla myös tulevaisuudessa. Ei toki aina tarvi missään tarkoituksessa ja suunnitelmallisuudessa elää, mulla on oma tuhlausrahasto jonka täysin järjettömässä tuhoamisessa olen aika etevä.


Paras sijoituksesi?

A:Ehdottomasti kova työnteko. Rahasijoituksissa sen sijaan on tullut onnistumisia ja epäonnistumisia, onneksi kuitenkin toistaiseksi vielä enemmän positiivisia tuloksia. Viimeaikaisista helmikuussa ostamani Metso, Konecranes, YIT ja M-Real B yrityslaina ovat esimerkiksi olleet fantastisia, kirjoitin silloin kotisivuillenikin oman sijoitusvinkkejäni.


Sijoitus jota et ole vielä tajunnut tehdä?

A:Olen aina halunnut Segwayn jotta voisin ajaa sillä treeneihin.


Jos voisit valita vuodeksi joko Zinedine Zidanen peliälyn tai Pablo Nerudan kynän, kumman valitsisit?

A:Kyllä Zidane kokonaisuutena oli täydellinen, ja peliäly vain pieni osa sitä. Toisaalta Nerudan kynä on vain muistoesine verrattuna hänen lyyriseen kirjoitustaitoonsa. Eli ehkä sitten Tunnustan eläneeni Zidanea ihaillen.


Et ole koskaan päässyt osallistumaan olympialaisiin? Onko niissä mitään spesiaalia?

A:Ei jalkapallon osalta, sillä ne ovat kuningaslajissa vain kuin light cokis, mauton korvike. Muuten toki mielestäni hieno urheilujuhla.Koska golftasoituksesi on pienempi kuin pelinumerosi?

A:Tasan viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden päästä... ehkä.


Jos olisit saanut itse saanut tehdä yhden kysymyksen, mikä se olisi ollut?

A:Juuri tämä.


Ja mitä olisit siihen vastannut?

A:Juuri tämä.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden