Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

15.1.2012
Minä lupaan

Minä lupaan hymyillä sinulle. En ehkä aina, mutta uskon onnistuvani siinä suurimman osan päivistä vuonna 2012. Luin joulun välipäivinä amerikkalaisen artikkelin, jonka mukaan paras uuden vuoden lupaus on olla ystävällinen. Se parantaa omaa hyvinvointia ja menestystä kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Kun vuoden loputtua perinteisesti pysähdyin tutkiskelemaan mennyttä, huomasin taas langenneeni hektisyyden ansaan ja tarvitsevani läsnäoloa ihmissuhteisiin ja kohtaamisiin. Aloitan hymyilemällä.

Viisi kymmenestä ihmisten yleisimmistä uuden vuoden lupauksista liittyy omaan terveyteen, kuntoon tai fyysiseen hyvinvointiin. Monelle vuoden vaihde on henkinen ja fyysinen käännekohta, mahdollisuus aloittaa alusta. Luvataan laihtua, liikkua enemmän, lopettaa tupakointi tai alkoholinkäyttö. Tammikuussa kuntosalit ovat täynnä, samaan aikaan kun ravintolat kärsivät tipattomuudesta. Kannattaisi kuitenkin muistaa pitää myös touhutipaton tammikuu, vaikka kuinka janoammekin nopeita palkintoja. Tutkimusten mukaan 80% uuden vuoden lupauksista epäonnistuu. Yleisiä kompastuskiviä ovat liian kovat tai nopeat tavoitteet. Ja kaikki vertaaminen muihin ja omaan lukioaikaiseen cooper –tulokseen tai painoon pitäisi unohtaa. Lupaan, että parhaimman vaikutuksen saa, kun ottaa tavaksi nukkua ja syödä hyvin ja lopettaa stressaamisen. Tosin helppoahan se minun on näitä luvata, kun jo työn puolesta liikkuva elämäntyyli on jokapäiväinen tapani. Lupauksen sijasta asetan siis tavoitteekseni joko Eurooppa Liigan lohkovaiheen tai Frankfurtin triathlonin.

Lupaan tehdä töitä tavoitteideni eteen. Lupaaminen onkin kuin ammatin harjoittamista: molempiin liittyy tietty tavoitteellisuus ja tarve tehdä tulosta. Budjettiin pääseminen on mestaruus sekin, siinä missä lukijan pitäminen mukana kolumnin loppuun asti. Pistää nöyräksi, kun vaikeiden aikojen jälkeen vuosi 2011 onnistui poikkeuksellisen hyvin. Nyt tilinpäätöksen jälkeen ei kuitenkaan katsota taaksepäin vaan luvataan eteenpäin. Olen oppinut olemaan hirttäytymättä yksittäisiin tuloksiin, vaan mittaan työn laatua ja määrää. Menestyminen tulee ennen työtä vain sanakirjassa. Valitettavasti vaan välillä työ tulee ennen perhettä arjessa. Haluaisinkin luvata, etten tee enää töitä puoleen yöhön asti, sillä ei ole oikein käyttää perheelleen ja ystäville tarkoitettua aikaa excel -taulukoihin. Tunnen kuitenkin itseni, enkä halua luvata sellaista, mitä en varmuudella pysty pitämään. Liian moni odottaa uutta vuotta vain aloittaakseen uudelleen vanhat tavat.

Kun nyt pääsin lupaamisen alkuun, niin pannaan samaan konkurssiin lupaus vähentää parkkisakkojen määrää ja tehdä kansalaisvelvollisuuteni äänestämällä parasta ehdokasta presidentin vaaleissa. Lupaan myös suorittaa opinnot loppuun tänä vuonna ja opetella jonkun uuden taidon. Se taito ei tule olemaan uuden kohteliaan palautteen kirjoittaminen nimeltä mainitsemattoman suomalaisen lentoyhtiön asiakaspalveluun. Lupaankin, että pienen ihmisen hiljaisena protestina en matkusta tänä vuonna henkilökohtaisia matkojani kyseisen firman koneilla. Lupauksissa on usein myös periaatteellisuutta siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

2011 oli onnistunut. Nyt olen ainakin luvannut paljon 2012:sta. Tutkimusten mukaan lupaukset toteutuvat useammin, kun jakaa ne muiden kanssa. Jos siis joku näkee minut tänä vuonna naama norsun kärsällä, niin tulkaa muistuttamaan, että olenhan sanojeni mittainen mies.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden