Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

2.5.2012
Kevätpörriäistä talousneroutta

Ostatko minulta Kevätpörriäisen?

Kun seitsemänvuotias kummipoikani soitti tarjotakseen legendaarista koululaisjulkaisua, oli itsestään selvää, ettei siitä voinut kieltäytyä. Muistin samalla sen ylpeyden tunteen, kun ollessani Maunulan ala-asteen 5A –luokalla kirjoitukseni viimeinkin pääsi tähän koululaisten klassikkoon. Varasin sitä koko suvulle ja naapurustolle. Kevätpörriäisestä sain ensimmäiset hyvät kirjoitus- ja myyntikokemukseni.

Hurmioituneena muistoistani ja halutakseni tukea hyvää asiaa ilmoitin kummipojalleni, että voisin ostaa häneltä kolme lehteä. Sanoin myös maksavani ekstra myyntipalkkiota, koska hän oli niin kohteliaasti tarjonnut tuotetta toisin kuin monet muut, jotka myyvät tuotteita Aki –sedälle.

Yllätyksekseni kummipoikani kuitenkin vastasi, ettei voi myydä minulle kuin yhden, koska hänellä saattaa olla muita ostajakandidaatteja. Asia nyt vaan oli näin.

Ällistyneenä mietin, tarvitseeko kummipoikani talouskasvatusta, tarvitsenko minä talouskasvatusta vai onko sittenkin niin, että lapsilla on todellista markkinaneroutta, joka meiltä aikuisilta on jossain vaiheessa unohtunut. Kummipojan mielestä en tarvinnut kuin yhden lehden ja jotkut muut saattoivat tarvita myös lehtiä.

Tai sitten kummipoikani on salaa nalleentunut tajutakseen, että kapitalistisessa markkinataloudessa keinotekoinen niukkuus maksimoi kysynnän. Ainakaan minä en koskaan aiemmin ole halunnut lukea Kevätpörriäistä yhtä paljon kuin nyt, kun se minulta rajoitettiin.

Kävin myöhemmin katsomassa kummipoikani treenejä. Annoin hänelle Kevätpörriäis –rahat, jotka hän tarkkaan laski. Minulle ilmoitettiin, että saan lehden myöhempänä ajankohtana tai jos tulen kylään.

Paljoustarjoukseni ei mennyt läpi. Maksoin yhdestä. Olen edelleen ilman Kevätpörriäistä. Maksaisin sen lukemisesta tällä hetkellä reilua ylihintaa.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden