Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

30.6.2012
Finaalissa

En tiedä onko siinä vähän teatteria vai paljon patriotismia, ihan sama, mutta onhan se huikeaa kun kaiken kokenut ja voittanut maalivahti Buffon laulaa kansallislaulua tunteella. Jo siitä välittyi, että peli Italiaa vastaan ei tule olemaan iltapäiväkävely puistossa.
Siltikin. Sen piti päättyä toisin. Mutta joskus jotkut vaan osaavat paremmin kuin toiset. Saksan piti vyöryä väsyneen saapasmaan yli, mutta kun Italia puolusti millimetrin tarkasti ja hyökkäsi täsmällisesti, alkoi nahkahousuissa tuntua ikuisen kakkosen haju. Kisojen ennakkosuosikki Saksalle ei tule taaskaan mestaruutta, kun Italian valmentaja Brandelli otti täystyrmäyksen kollegastaan Löwistä.

Yllättävää on, että maalivahti Casillas on kenties ollut Espanjan paras pelaaja näissä kisoissa. Ei siksi, etteikö kuninkaallinen Iker olisi loistava, vaan koska Espanjalta ei ole vielä löytynyt samanlaisia huipputehoja ja tasapainoa kuin edellisissä kisoissa. Portugali, kuten alkulohkossa Kroatia ja Italia, pystyivät aktiivisesti prässikorkeutta vaihtelemalla ja hyvällä liikkeelle horjuttamaan Espanjalaisten pallon hiplailua, ja iskemään vaarallisesti yli-innokkaiden puolustajien selustaan. Vain onnistuneet tarzan –taklaukset ja Casillas pelastivat takaiskuilta rohkea puolustuslinjan. Siltikin Espanja on ansaitusti ja hivenen ennakkosuosikkina finaalissa.

**

Huipentumat ovat tärkeitä. Pelillisesti välierissä olivat kisojen neljä parasta joukkuetta, ja myös finaalista tullee tasainen, jos vain Italia vielä jaksaa eikä päästä maalia ottelun alussa. Loppuottelusta tulee ainakin nyt pommin varmasti parempi peli kuin viime MM-kisoissa. Italian puolustusorganisaatio on ihailtavan kurinalainen, mutta saapasmaa ei todellakaan vain puolusta, vaan pystyy vaihtamaan nopeasti pelisuuntaa ja jopa taktiikkaa kesken pelin. Italia on taas kerran varmasti tehnyt kotiläksynsä, ja tulee käyttämään hyväkseen ainakin Sergio Ramosin ja Jordi Alban yli-innokasta hyökkäämistä ja virhealttiutta. Italiaa ei todellakaan kannata ainakaan päästää johtoon. Pirlo, Marchisio ja Montolivo ovat kärsivällisiä mutta nopeita päästään ja taitavia jaloistaan, ja silloin Balotelli ja Cassano ovat jo menossa kovaa kohti vastustajan maalia.

Torresin ruumiinkieli ja Bosquetsin pelaajavalinnat vihjailevat että he eivät ole menossa lounaalle kisojen jälkeen. Kun Italia parantaa peliään koko ajan, Espanja ei ole vielä oikein löytänyt parasta systeemiään ja rytmiään. Espanjan ongelma alkulohkon ottelussa Italiaa vastaan ja myöhemminkin kisoissa on ollut, että pallon hallintaa ei pystytä muuttamaan maalipaikoiksi. Italian puolustuslinja katsoi tyytyväisenä kun esperantot siirtelivät keskikentällä palloa sivuttain ilman että ketään oli uhkaamassa linjaa toiseen suuntaan. Fabregas juoksi ottelussa kahdesti pystyyn. Toisesta tuli maali, toisessa hän oli yksin läpi. Jos Espanja pystyy tarjoamaan uhkan Italian selustaan ja pelaamaan nopeammin Italian keskikentän ohi varsinkin Iniestalle, voittaa se todennäköisesti koko pelin selkeästi.

Tai sitten ratkaisut tapahtuvat kun kansallislaulut kajahtavat soimaan. Jos pääsee laulamaan maansa edustajana kansallislaulun, se pitää aina laulaa täysillä eikä yrittää olla cool tai pelätä kameramiehen ihmettelevän nuottikorvaa. Ainakin italialaiset ovat vetäneet käsi sydämellä ja intohimolla.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden