Aki Riihilahti - Offisiell Hjemmeside In English Suomeksi På norsk
Nyheter Spørsmål Fakta Historie Bilder Spesial

Nyheter

Tilbake til nyheter

20.8.2012
Muistat sä mut?

Muistatsä mut? Katson kaveria, ja kylmä hiki alkaa hiipiä kainaloihin. Aivonystyrät raksuttavat koko pienellä kapasiteetillaan. Kaveri näyttää kyllä tutulta. Olisikohan se ollut samassa koulussa? Vai onko tämä sieltä yritysseminaarista?
Kysymyksestä on kulunut se maksimiaika, jolloin hiljaisuus täytyy rikkoa. Tartun hätäapuun morjenstamalla ja kysymällä mitä äijälle kuuluu nykyään? Koko vastauksen ajan haen kaverin puheista ihmisten nimiä, paikkoja, tapahtumia, ihan mitä vaan mikä johdattaisi minut tähän ihmiseen.
En saa apuja. Ja nyt olen vielä pannut itseni rakoon, että olisi vaikea myöntää, ettei nyt muistu heti mieleen. Isäukkokin on opettanut, että jokainen ihminen on tärkeä. Vaikka itse asiassa tässä ei ole yhtään kyse siitä. Ihminen on usein kiinni päivittäisissä kohtaamisissaan niin, etteivät muistimatkat menneisyyteen ole aina helppoja.
Puhun sujuvasti yleispyöreitä latteuksia ja kyselen kuulumisia. Heitämme loppuläpät ja jatkamme matkaa. En vieläkään tiedä kenen kanssa olin juuri puhunut. Toivon, ettei se paistanut läpi. Tiedän miettiväni vielä pitkään ja kysyvän ihmisiltä, että kukahan on se tapaamani mukava kaveri, jolla oli juuri syntynyt toinen lapsi.
Kaikkia ihmisiä ei voi muistaa. Vaikka kuinka haluaisi. Jälkeenpäin on tullut niitä ahaa –elämyksiä, että sehän oli se vanhan joukkuekaverin mukava veli, mutta sillä vaan ei ole enää hiuksia. Joskus naapurinkin nimi meni ensi tapaamisella ohi, ja vuosia mennään sitten postilaatikkonimellä, että mitä rouva Montoselle tänään kuuluu? Usein on nolottanut, kun olisihan se pitänyt muistaa. Joskus harmittanut, kun kysymyksestä on tullut kiusallinen.
Tulee mieleen, että kysymällä ”muistatsä mut?” ei itse asiassa kenelläkään ole voitettavaa. Olen itse tehnyt sen monta kertaa ja kun minua ei ole muistettu, on tilanne ollut hetkellisesti kiusallinen. Päätän jatkossa varmuuden vuoksi aina esitellä itseni ja kertoa, missä olemme tavanneet.


Copyright 2001 Aki Riihilahti, all rights reserved Gå til toppen av siden